Kiemelt bejegyzés

Köszöntő (nyitóbejegyzés)

Kedves Olvasó! Benke Tamás vagyok. 2004 óta foglalkozok komolyabban saját családom történetével. Ezt az internetes naplót azért hoztam lét...

2018. november 4., vasárnap

Aktuális kutatási lépések

Habár az elmúlt években (amióta ezt a blogot megnyitottam) igen sok előrelépés történt a Benke-család történetének kutatásában, ezekről hírt adni nem volt időm.

2017. végén a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság pénztárnokának választottak, ami még inkább elvonta időmet az eredmények közlésétől.

Szerencsére a legutóbbi hónapokban sikerült a 2015-ben megkezdett, Abaúj vármegyében élt Benke-ágakról szóló monográfiám munkálatait folytatni, és így várható, hogy ez a már régóta húzódó munka előbb-utóbb befejeződik.

Több érdekes forrást sikerült felkutatnom, melyek az erdélyi és magyarországi Benke-ágak történetét megvilágíthatják.

Jelenleg leginkább az a kérdés foglalkoztat, hogy a sárfalvi Benke / kézdi-sárfalvai Benkeö család között milyen kapcsolat áll fenn, és hogy van-e közük ezeknek a magyarországi főágba tartozó Benke-ágakhoz. Igen érdekes források, nyomok kerültek elő erre nézést.

Különös élményt jelentett az elmúlt hónapokban Benke Miklós nyitrai kapitány levelezésének tanulmányozása. Benke Miklós az 1680-as években a Nyitra váránál állomásozó lovas (mezei) hadak vezére volt, és törökellenes csatározásaival szerzett hírnevet. Leveleiből, melyeket feletteseinek, Esterházy Pál nádornak és id. Bercsényi Miklós bárónak, az akkori alsó-magyarországi főkapitánynak küldött, érdekesen bontakozik ki jelleme és élettörténete, melyben a Benke családra jellemző nyíltszívűség, igazság- és hazaszeretet, vitézség is megmutatkozik.

Az elmúlt napokban iratmásolatokat kértem az Országos Levéltártól, és további levéltáraktól, a fent említett könyv befejezéséhez; melynek most korrektúráját végzem.

Sok érdekes kapcsolatfelvételre került sor az elmúlt években, és szeretném is ezeket folytatni, illetve feleleveníteni az összeköttetéseket, különösen a laborfalvi Benke-ág történetének tisztázása érdekében.

Remélem, hogy a következő időszakban rendszeresen be tudok majd számolni itt az előrelépésekről, illetve az aktuális kutatási témákról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése