Kiemelt bejegyzés

Köszöntő (nyitóbejegyzés)

Kedves Olvasó! Benke Tamás vagyok. 2004 óta foglalkozok komolyabban saját családom történetével. Ezt az internetes naplót azért hoztam lét...

2018. november 11., vasárnap

Mikrofilm-kutatás Óbudán.

Tegnap (2018.XI.10. Szombat) több érdekes, mikrofilmen lévő iratról készítettem másolatot a MOL Lángliliom utcai kutatótermében. Többek között egy, a Szentiványi család levéltárában lévő genealógiai táblát is sikerült végre előkeríteni, amit korábban eredetiben a levéltár munkatársai nem találtak. (Szerencsére a mikrofilmen szerepelt.) Ez egy Nógrádmarcalon élt Benke család XIX. sz. közepi leszármazásáról nyújt némi adatot.

Emellett, a Neo-regestrata Acta sorozatból érdekes irat került elő az 1625-ben armálist nyert Benke Istvánról, mely bizonyítja, hogy már 1618-ban is Pápán élhetett, és azon a környéken nemesi birtokkal rendelkezhetett. Ez az irat a győri káptalanban maradt fenn, ahonnan korábban kértem már róla másolatot, de e kérésemet feltehetőleg csak a jövő év elején tudják teljesíteni, mivel a Győri Egyházmegyei Levéltár jelenleg felújítás miatt zárva tart.

Sajnálatomra azonban a sárfalvi Benke család 1655-ös nemesítő okmányát nem találtam meg, és emiatt további, nehéznek ígérkező kutatásokra lesz szükség, hogy ennek a családnak a többi Benkével való esetleges rokonságáról többet tudhassunk.

A következő hetekben igyekezni fogok lezárni a monográfiához szükséges források lemásoltatását.

Reményeim szerint a laborfalvi Benke család iratait is sikerül lemásoltatnom, ami komoly előrelépés lenne!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése